Τελετή διαλύσεως της Δ΄ Μοίρας Καταδρομών (1947-2021)
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Σε μια αθόρυβη τελετή, στις 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διάλυση της Δ΄ Μοίρας Καταδρομών που έδρευε στην Ρεντίνα.
Η εξέλιξη σχετίζεται με την Νέα Δομή Δυνάμεων 2020-2034 και την πρόθεση ενισχύσεως του ποσοστού επανδρώσεως των λοιπών μονάδων. Η Δ΄ ΜΚ υπαγόταν στην 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, στην οποία πλέον υπάγονται οι Β΄, Δ΄ ΜΚ και οι 1η και 2α Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.
Η ιστορία της Δ΄ ΜΚ ξεκινά το 1947, έτος δυναμικής αναπτύξεως των Μονάδων Καταδρομών που είχε αποφασισθεί να συγκροτηθούν από την στρατιωτική ηγεσία, για την καλύτερη ανταπόκριση του Ελληνικού Στρατού στις εντεινόμενες αντιανταρτικές επιχειρήσεις. Στα μέσα του έτους αυτού, συγκροτήθηκαν οι Α΄, Β΄, Γ΄ Διοικήσεις Μονάδων Καταδρομών, δυνάμεως 10 Λόχων Ορεινών Καταδρομών και είχε δρομολογηθεί η συγκρότηση και μιας ακόμη.
Αρχικώς είχαν συγκροτηθεί τα VII και VIII Τακτικά Επιτελεία, αποτελούμενα 10 ΛΟΚ του Γ΄ Σώματος Στρατού. Το πρώτο απετελείτο από τους 71ο, 72ο, 73ο, 74ο, 75ο και 76ο ΛΟΚ ενώ το δεύτερο από τους 77ο, 78ο, 79ο και 80ό ΛΟΚ, όπως είχαν μετονομασθεί οι αρχικοί 32ος, 36ος, 39ος και 40ός ΛΟΚ. Τα VII και VIII Τακτικά Επιτελεία εισήλθαν στις επιχειρήσεις ανεξάρτητα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1947.
Τον μήνα εκείνο, βάσει της ΑΠ 12314/7/8.12.1947 Διαταγής του ΓΕΣ/Α3, οι Α΄, Β΄ και Γ΄ Διοικήσεις Μονάδων Καταδρομών μετονομάσθηκαν σε Μοίρες Καταδρομών, αποτελούμενες από δύο Τακτικά Συγκροτήματα των 4 ΛΟΚ εκάστη.
Με την σχετική αναδιοργάνωση που προέβλεπε την διάλυση δύο ΛΟΚ από κάθε μονάδα, οι λόχοι ενισχύθηκαν σε δύναμη, καθώς η κτηθείσα πείρα μέχρι τότε είχε δείξει ότι ήταν μεν ευκίνητες υπομονάδες αλλά περιορισμένης ισχύος.
Κάθε Μοίρα κατέστη μονάδα διοικητικώς ανεξάρτητη και οικονομικώς αυθύπαρκτη ενώ απέκτησε και Λόχο Διοικήσεως, με στοιχεία διοικήσεως, υποστηρίξεως και βαρέα όπλα.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 12 Δεκεμβρίου 1947 συγκροτήθηκε στον Βόλο η Δ΄ Μοίρα Καταδρομών με τους 71-78 ΛΟΚ και πρώτο διοικητή τον Ταγματάρχη (ΠΖ) Μενέλαο Ψαράκη.
Τον Ιούνιο του 1948 η Δ΄ ΜΚ μαζί με την Γ΄ ΜΚ υπήχθη στην Διοίκηση Καταδρομών Νότου ενώ τον Σεπτέμβριο, κατόπιν νέας αναδιοργανώσεως, καθιερώθηκε νέα σύνθεση κάθε Μοίρας, με πέντε ΛΟΚ δυνάμεως 90 ανδρών και Λόχο Βάσεως, καθώς κρίθηκε σκόπιμη η έτι περαιτέρω ενίσχυση των μονάδων σε ισχύ πυρός.
Τον Απρίλιο του 1949 η Δ΄ ΜΚ, μαζί με την Γ΄ ΜΚ υπήχθησαν στην ΙΙ Ταξιαρχία Καταδρομών.
Μετά τον πόλεμο, τον Δεκέμβριο του 1950 η δύναμη των Μοιρών Καταδρομών καθορίσθηκε σε 4 ΛΟΚ και Λόχο Διοικήσεως ενώ η Δ΄ ΜΚ μεταστάθμευσε διαδοχικώς στον Βόλο, στην Χαλκιδική και στην Θεσσαλονίκη, ενώ από τις 3 Νοεμβρίου 1987 εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο 13 Ιουνίου 1977 με διαταγή του ΓΕΣ το στρατόπεδο έλαβε το όνομα Στρατόπεδο “ΤΧΟΥ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΤΣΑΝΗ”, στην περιοχή Ρεντίνας Θεσσαλονίκης.
Στις 6 Σεπτεμβρίου 2005, η μονάδα έπαυσε να λειτουργεί ως Μοίρα και ανέλαβε ρόλο Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Ειδικών Δυνάμεων, καθεστώς το οποίο διήρκεσε μέχρι το 2010, οπότε και επαναλειτούργησε ως Μοίρα Καταδρομών.
Για την επιτυχή συμμετοχή της Δ΄ ΜΚ στις επιχειρήσεις 1946-1949, η Πολεμική Σημαία της Μοίρας τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας, τον Πολεμικό Σταυρό Α’ Τάξεως, το Διακριτικό Αγώνος Διασώσεως Ιερών – Οσίων της Φυλής (ΔΑΔΙΟΦ) καθώς και με πολλές ευαρέσκειες του Αρχιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου και των διοικητών των Α΄, Β΄ και Γ΄ Σωμάτων Στρατού, υπό τις διαταγές των οποίων είχε υπαχθεί κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εκείνης της περιόδου.
Από τον Ιερό Λόχο στους θρυλικούς ΛΟΚ
ΠΗΓΗ : https://doureios.com
ΦΕΚ Α-119/1922
ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 2 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΑΣ.
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΥΧΗ
ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΟΗΣΤΕ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ
ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πολεμήσουμε τον νατιβισμό (τους αυτόχθονες! ! !)
“Θα αναλάβω προσωπικά να πουλήσω την χώρα (δάση κι αρχαιολογικούς χώρους)”…
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
14.0 ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
14.1. Πάγια θέση της Πολιτείας είναι ότι για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος για πόλεμο.
14.2. Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας παράγοντες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου του Ελληνικού Έθνους.
14.3. Οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν και στους τρεις κλάδους τους και στον στρατό ξηράς και στο ναυτικό και στην αεροπορία με τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Θα δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή των ανωτέρων οπλικών συστημάτων σε κατασκευαστικές μονάδες αμιγώς ελληνικές.
14.4. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα σύνορα, τόσο στην Ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά. Όλες οι περιοχές θα επανδρωθούν με υπερσύγχρονες μονάδες παρακολούθησης και άμεσης παρέμβασης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό.
14.5. Ιδιαίτερη φροντίδα θα τηρηθεί για τη σίτιση και διαμονή στα στρατόπεδα. Θα τηρούνται υψηλές προδιαγραφές διαβίωσης γιατί οι ένοπλες δυνάμεις είναι πολύτιμες για την πολιτεία.
14.6. Τα κέντρα εκπαίδευσης και εξάσκησης θα είναι υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και θα ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα εξάσκησης και ετοιμότητας άμεσης ανάγκης στη ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα.
14.7. Θα αξιοποιηθεί διεθνώς κάθε δυνατή συνεργασία, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη προς την επίτευξη αυτού του σκοπού. Θα δοθεί προτεραιότητα εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών ΣΕΛΙΔΑ 28 από 40 Ελλήνων επιστημόνων και εφευρετών, που είναι προσαρμοσμένες στην γεωγραφική μορφολογία του Ελληνικού χώρου.
14.8. Θα σταματήσει η διαρροή των καινοτόμων αυτών εφευρέσεων προς ξένα προς το ελληνικό κράτος κέντρα εφαρμογής και θα εφαρμόζονται και εξελίσσονται μόνο από ελληνικά εργοστάσια σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις.
14.9. Με απόλυτο σεβασμό η Πολιτεία έναντι αυτών που υπηρετούν το μέγιστο καθήκον της ασφάλειας της χώρας μας, τους διασφαλίζει ώστε να μην έχουν καμία αναστολή και εμπόδιο στην εκτέλεση του καθήκοντός τους.
14.10. Η Πολιτεία θα τους εξασφαλίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ώστε απερίσπαστοι να εκτελούν το χρέος τους προς την πατρίδα.
14.11. Η γνώση τους και εμπειρία τους είναι χρήσιμη και απαραίτητη και ως τέτοια πρέπει να μεταφέρεται στους νεότερους αξιωματικούς υπαξιωματικούς και οπλίτες των ενόπλων δυνάμεων.
14.12. Η εκπαίδευση όλων των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις θα είναι ύψιστης ποιότητος, καθώς επίσης θα γίνει αναβάθμιση σε όλες τις εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων με απόλυτο σεβασμό για το έργο που έχουν αναλάβει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου